Startpagina Mevrouw The
door de ogen van Cobus
Tekst & foto's: Jan van den Berg
Start Passagiers
 

Redactie & vormgeving
Wim Koeleman

 

Excentriek

Menig chauffeur heeft deze dame al eens in de bus gehad. Ze pendelt in Leidschendam tussen winkelcentrum Leidsenhage en de Dillenburgsingel. Haar vaste uitstaphalte is de Volkswagendealer er net tussenin.

Ze is een merkwaardige verschijning. Ik ontmoette haar voor het eerst op een heel warme dag, toen ze precies zo gekleed ging d.w.z. vollop in het plastic verpakt en de kwetsbare lichaamsdelen, zoals de ogen, nog eens extra afgeschermd. Achterop nog volop beplakt met allerlei teksten. Een boeiende verschijning dus.

Hoewel ik natuurlijk mijn fototoestel bij me had was het toen niet het moment (tijdens de rit met nog mensen in de bus) om haar er over te vragen. Nu stond ik echter mijn tijd af te wachten bij het beginpunt Dillenburgsingel en toen ik buiten aan het fotograferen was kwam ze net aangelopen. Nu kon ik het natuurlijk niet laten. Nadat ze met haar zelf gefabriceerde boodschappenwagentje (shopper) naar binnen gleed vroeg ik haar over haar uitrusting. Het volledig hooggesloten plastic omhulsel, gebruikte ze om zich te beschermen tegen gevaarlijke stoffen in sommige schoonmaak artikelen bij haar thuis. Ik vroeg haar of ik wat foto's mocht maken en nadat ze vroeg wat ik er mee deed, mocht ik m'n gang gaan terwijl zij mij al pratend verder op de hoogte bracht.

"Is het niet warm?" vroeg ik. "Neen" zei ze, "want aan de zijkant is het open en kan er lucht bijkomen", terwijl ze zich omdraaide om dit alles te laten zien. "Thuis heb ik ook nog een gekookt ei. Dat elektromagnetische ei staat al vanaf 1970 op mijn dressoir. Het helpt mij de kosmische stralen uit de ruimte tegen te houden die mijn huis willen binnen dringen....."

 
Mijn tijd was zo'n beetje om. Deze excentrieke, aardige dame heeft mij laten zien dat niet altijd alles zwart / wit genoemd kan worden. Zij leeft haar eigen leven en veroorzaakt geen hinder voor haar omgeving. Ik vond het in ieder geval een boeiend onderhoud en dank haar hiervoor. (naschrift redactie: misschien iemand voor het nieuw leven ingeblazen programma van de NCRV: Showroom.)

 

                          Cobus