Startpagina Jason Bruce
Bushobbyist/fotograaf nu zelf gekiekt

door Cobus

Start Passagiers
 

Redactie & vormgeving
Wim Koeleman

 
De meesten kennen hem wel van naam, enkele collega's kennen hem ook van gezicht. Hij zit in ieder geval vaak genoeg in de bus, maar staat er ook heel vaak naast met zijn Canon Camera in de aanslag. Jason, geboren te Delft in het Reinier de Graaf ziekenhuis op 6-10-1994, heeft een abonnement met zone 5437 en drie sterretjes. Daar mag je de halve wereld mee over in het Westland.... Hij maakt er dan ook goed gebruik van. Hij kent veel collega's van naam en maakt zo nu en dan een praatje. Meestal is hij echter aan het fotograferen. Heel belangrijk voor hem zijn de wagenparknummers maar ook in het totaalplaatje ontgaat hem niet veel en zijn fotocomposities zijn dan ook heel fraai.
Mijn atv periode leek mij een goed moment om hem even te tackelen. Samen met Jason heb ik in Delft rondgelopen en wat foto's gemaakt en ideeŽn uitgewisseld.
 

Zijn verhaal begint bij zijn overgrootvader waar hij die heel Engelse naam aan te danken heeft. Deze Engelsman hielp de geallieerden bij het verjagen van de bezetters. Daar is hij aan een Nederlandse dame blijven hangen die uiteindelijk de overgrootmoeder zou worden van Jason.
Deze overgrootvader werkte na de oorlog als buschauffeur bij de HTM. Het vervoeren van mensen zit dus al heel lang in de familie. De vader van Jason (we slaan een generatie over) is o.a. particulier chauffeur van Jan Kees de Jager, de huidige minister van financiŽn. Hij reed Jan Kees al rond toen hij nog staatssecretaris was in het vorige kabinet.
 

Jason is met zijn 16 jaar, nog niet op jacht naar de meisjes.
Krijsende kinderen in de bus storen hem ook in enige mate.
Hij reist wel stad en land af voor het OV.
De nieuwe neus van de HTM tram heeft hij al op camera kunnen vastleggen 
en afgelopen weekend zat hij in Drachten.
Het UVO (Uithuizense Vervoersonderneming) had er wat oud spul rondrijden. Zelfs de DAF MB 200 reed er z'n rondjes.
Hij moest daarvoor wel heel vroeg van Monster, zijn woonadres,
met de fiets naar Den Haag CS, want bus 31 rijdt dan nog niet?!

 Het studeren gaat Jason vrij makkelijk af. Zo makkelijk dat hij het VWO even minder belangrijk vond dan z'n hobby's. Derhalve moest hij terug naar de MAVO. Daar is hij deze zomer echter wel geslaagd met o.a. een 10 voor wiskunde en een 9 voor natuurkunde. Hij gaat nu over naar het 4e jaar HAVO. Deze zomer heeft hij extra scheikundelessen moeten volgen om niet met een achterstand te beginnen. Natuur- en scheikunde heeft Jason nodig om zijn uiteindelijke doel te bereiken. Hij wil namelijk een fulltime brandweerman worden. Hij is, voor dat doel, zelfs al jaren lid van de jeugdbrandweer van Monster.
Ook doet hij aan judo, daar heeft hij nu de bruine band aan over gehouden. Veel verder wil hij niet want dan moet hij wedstrijden doen en dat spreekt hem wat minder aan.
Jason zit niet vaak stil. Samen met enkele vrienden, ook busspotters: Dominique Mulder (Den Haag), Kevin Vervloet ('s-Gravenzande), Jon Hoogendijk (Vlaardingen) en Timon van Spronsen (Goedereede) is en zal hij regelmatig op pad zijn. Ik vond het leuk om nader kennis te maken met Jason en ik wens vanaf deze plaats dat hij veel plezier mag beleven met en aan zijn hobby's en uiteindelijk zijn grote wens bij de brandweer in vervulling ziet gaan.


Kevin is een vriendje van Jason en hij was de eerste die instapte op Schiedam CS (lijn 86). Ik moest op weg naar Loosduinen en hij ging naast me zitten. Toen iedereen binnen was vroeg hij mij: "U bent toch Jan van den Berg?" Ik kan het zijn jonge jaren niet kwalijk nemen dat hij nog 'u' zegt dus liet ik het maar zo. Breeduit gesproken onderweg. Hij was op weg naar zijn huis in het Brede Dorp.
Jason en Kevin struinen stad en land af voor mooie plaatjes. Vooral van bussen natuurlijk.
Kevin is momenteel aan een werk/leer project bezig. Hij heeft kort geleden het "hijsbewijs" gehaald (uitgegeven door de: Stichting Toezicht Certificatie Verticaal Transport) ook wel het TCVT-certificaat. Hij wilde of buschauffeur of kraanmachinist worden. Dit lag toen op zijn pad en hij heeft het er naar zijn zin.

Onlangs hebben o.a. Jason en Kevin een oude DAF bus gehuurd daar gingen ze mee naar het DAF museum in Eindhoven. Onnodig te zeggen dat hij altijd een fototoestel bij zich heeft want je weet maar nooit. Op Maasland heb ik Kevin zelf maar eens op de korrel genomen, hierboven het resultaat.

Jan