Startpagina Donny X Factor
door de (foto)ogen van Cobus
Start Passagiers
 

Redactie & vormgeving
Wim Koeleman

 

 

 

 

X-Factor

X Factor is een van oorsprong Engels televisietalentenjachtprogramma, dat in Nederland startte in oktober 2006 op RTL 4 en gepresenteerd werd door Wendy van Dijk. Sinds het tweede seizoen, dat vanaf januari 2009 te zien was, is de presentatie in handen van Wendy van Dijk samen met Martijn Krabbé. De "X Factor" is een titel waarin gerefereerd wordt aan iets wat jou een ster maakt. Het is iets wat een ander niet heeft. Het eerste seizoen werd in plaats van Idols gezet. Idols moest weer even worden opgewarmd om het jaar daarop meer en betere talenten te krijgen. Het eerste seizoen werd slechter dan verwacht ontvangen. Nadat een seizoen later het vierde seizoen van Idols op televisie kwam, bleek dat het concept was uitgemolken. Idols ging wederom de koelkast in en RTL 4 besloot X Factor nieuw leven in te blazen. Het concept werd helemaal veranderd dan het eerdere seizoen en met succes. Het tweede seizoen werd beter bekeken dan de voorgaande Idols-seizoenen en sindsdien komt X Factor jaarlijks terug. X Factor wordt sinds het tweede seizoen uitgezonden van januari/februari tot mei.

De kandidaten moeten a capella auditeren voor de jury - op dit moment Eric van Tijn, Stacey Rookhuizen, Angela Groothuizen en Gordon Heuckeroth -, en vanaf seizoen 4 met een live publiek, in de hoop op de volgende ronde "X Campus" te bereiken. Na een druk selectieproces krijgt elk jurylid een categorie om als mentor binnen die categorie aan de slag te gaan. De mentor bepaalt zelf ook welke drie finalisten hij of zij meeneemt naar de liveshows. Tijdens de wekelijkse liveshows kan het publiek met televoting stemmen op hun favoriet. Er zijn op heden drie winnaars: Sharon Kips, Lisa Hordijk en Jaap van Reesema. Direct na de finale worden de eerste singles van de winnaars uitgebracht. Alle singles van X Factor-winnaars hebben de nummer 1-positie gehaald in de nationale hitlijsten. Alle winnaars krijgen een driejarig platencontract bij Sony BMG. Naast de winnaar tekenen vaak ook andere finalisten een contract bij SONY BMG.

De X Factor-format is tegenwoordig in vele landen te zien. De vier populairste versies zijn die van Engeland, Denemarken, Italië en de Nederlandse versie zelf. Ook Spanje, Griekenland, Portugal, India en Colombia hebben een versie van X Factor.