Startpagina Mevrouw Visser
door de ogen van Cobus
Tekst & foto's: Jan van den Berg
Start Passagiers
 

Redactie & vormgeving
Wim Koeleman


Atlas College

De chauffeursruimte is natuurlijk de geëigende plek om je verhaal te doen. Veel van wat de chauffeurs meemaken moet hier over tafel geslingerd worden anders loopt men risico het mee naar huis te nemen?! Een van de regelmatig terugkerende gebeurtenissen is wel bij de halte van het Van Vredenburch College aan de Steenvoordelaan in Rijswijk. Vroeger heette deze school gewoon Atlas College maar na vele negatieve gebeurtenissen had de school behoefte aan naamsverandering (als een school een slechte naam heeft, verandert men gewoon de naam).
Denk niet dat ik overdrijf. Chauffeurs uit Delft en Den Haag hoef ik niet meer te overtuigen maar wel de collega’s die deze plek nog niet kennen. De veelal gekleurde studenten proberen gemiddeld met 1,5 zone van Den Haag naar Rijswijk te komen. Ze doen pogingen het record te breken van chauffeur-voorbij-schieten en maken gehakt van de gratis kranten. Deze vind je in superkleine stukjes terug in de bus of ze steken er de fik in. De politie staat er letterlijk vaak al voor in de startblokken, zeker op het bureau maar ook wel in de buurt van de betreffende halte om toezicht te houden. Dat werkte natuurlijk niet. Ook onze Supportjongens houden vaak toezicht en tegenwoordig ook ouders uit de kring van deze groep jongeren. Laat ik maar zeggen dat het aandoen van deze halte één van de charmes is van het busvak!
Het is navrant te moeten vaststellen dat juist deze halte de thuisbasis is van een van de liefste passagiers die we vervoeren. In de vorige eeuw stond ze reeds klaar met een hapje of een snack. Vaak ging het om kleinigheden zoals een koek of een stuk fruit. Was het geen hapje dan hield ze wel een klein praatje. Klein moest het praatje wel zijn want ze ging altijd maar één halte mee. Winkelcentrum In de Boogaard is voor haar het eindstation, om boodschappen te doen. Want wat is het geval? Ze is niet meer zo goed ter been en tegenwoordig heeft ze de hulp van een rollator nodig om zich veilig voort te bewegen. Bij het instappen gaat ze tussen de stoelen of het bagagerek staan, zet haar looprek op de rem en houdt zich vervolgens routinematig vast aan alles wat maar vast zit aan de bus. Aan bedoeld looprek hangen wel allemaal vakjes om boodschappen in op te bergen want de enkele koek uit de vorige eeuw is vervangen door plastic boodschappentasjes! Eén voor de chauffeur en één voor de collega’s want zegt ze dan: “Het is zo lekker voor jullie”. In het tasje voor de collega’s zat afgelopen zaterdag 5 januari een pak roomboter appelkoeken van AH. Deze zak was bedoeld om in de chauffeursruimte te deponeren zodat de chauffeurs hiervan zouden kunnen snoepen.
Het tasje voor de chauffeur was heel andere koek, daarin zaten: een pak Choco Prince (6 stuks),  een chocolade hazelnootreep (100 gram) en twee goudgele appels. Ik heb deze inderdaad mee naar huis genomen om dat aan mijn kleinkinderen te gunnen (niet alles natuurlijk), de appels eet ik zelf wel op want klein(e) kinderen hebben zo hun eigen voorkeur.
Merkwaardige speling van het lot. Aan de ene kant (richting In de Boogaard) dit vrouwtje, het toonbeeld van een lieve oma, en aan de andere kant (richting Den Haag) jongeren die allemaal als eerste de bus in willen klimmen en zelden het toonbeeld van lieve jongeren uitdragen. Het is altijd erg druk op dit gedeelte van de lijn 130, je komt er meestal tijd tekort maar deze keer heb ik het nog wat langer laten duren. Ik heb gevraagd of ze ook op de foto wilde en tevens heb ik gevraagd hoe ze nou eigenlijk heette. “Mw Visser”, zegt ze bij het uitstappen. Ze draait zich op de stoep nog even om en zegt erbij: “met één s en zonder s op het eind”.  Waarvan akte natuurlijk.
De passagiers in mijn bus zagen het hele gedoe aan en wachtten keurig totdat ik weer verder reed richting eindbestemming.    

Cobus